آسانسور دارای موتورخانه
​​​​​​​ Machine Room (M.R.)​​​​​​​

در این نوع آسانسور موتور و سایر اجزا اصلی مانند تابلو فرمان و تابلو برق سه فاز در اتاقکی به نام موتورخانه قرار میگیرند. و از این رو به آن ها آسانسورهای موتورخانه دار یا Machine Room (M.R) می­گویند . این نوع آسانسور ها در مکان هایی مانند ساختمان های مسکونی ، معابر عمومی همچون ایستگاه های مترو ، فروشگاه های زنجیره­ای ، ادارات دولتی ، مجتمع های تجاری و… استفاده می­شود.​​​​​​​

صدا و لرزش کم :
یکی از مزایای مهم آسانسورهای موتورخانه دار، این است که حین کار کردن صدا و لرزش کم تری تولید می کنند که بر کیفیت و راحتی سواری تاثیر می گذارد. این موضوع به ویژه در سرعت های بالا آشکار می شود. به همین دلیل است که آسانسورهای موتورخانه دار برای سرعت هایی برابر با 1.75 متر بر ثانیه و بیشتر، سیستم های مناسبی هستند. 
سرعت و ظرفیت بالا :
حجم موتور آسانسور و تجهیزات جانبی آن با بالارفت ظرفیت و سرعت بزرگتر شده و تأمین فضایی اختصاصی بعوان موتورخانه ضروری می باشد و لذا با وجود موتورخانه امکان استفاده از ظرفیت و سرعت بالاتری برای انتخاب آسانسور فراهم می شود.
دسترسی آسان به قطعات :
در این نوع آسانسور بدلیل وجود فضایی اختصاصی برای موتورخانه کنترل و تعمیرات قطعات با سهولت بیشتری امکان پذیر می باشد و خدمات سرویس و نگهداری راحت تری دارند .

مزیت های آسانسورهای دارای موتورخانه  Machine Room  (M.R)

موتور گیربکس آسانسور:
در این موتورها نیروی الکتروموتور توسط یک قرقره‌ی کششی و چرخ‌دنده به کابین آسانسور جهت بالا یا پایین رفتن منتقل می‌شود. در این موتورها، گیربکس یا همان چرخ‌دنده، واسط بین موتور و کابین است که انعطاف‌پذیری لازم را بوجود می‌آورد. وجود چرخ‌دنده باعث افزایش قدرت این موتورها شده است. برق ورودی به موتور باعث چرخش روتور شده و چرخش روتور سبب به چرخش در‌آمدن گیربکس متصل به روتور می‌شود.
​​​​​​​گیربکس این نوع موتورها به وسیله یک میله به روتور متصل‌ است. چرخش گیربکس باعث به حرکت درآمدن چرخ دنده‌ها می‌شود و با چرخش چرخنده‌های متصل به گیربکس، فلکه گیربکس شروع به چرخش می‌کند و سیم بکسل را موافق جهش چرخش موتور به حرکت در می‌آورد.
حرکت این مجموعه باعث جابه‌جایی کابین و همچنین وزنه تعادل آسانسور می‌شود. قدرت بالا، بازدهی ۸۵% و ارزان بودن نسبت به موتورهای گیرلس، از برتری موتورهای گیربکس دار است. موتورهای گیربکس آسانسور را به دو دسته‌ی دوسرعته و تک‌سرعته تقسیم‌بندی می‌کنند​​​​​​​.

موتور گیرلس (بدون گیربکس) آسانسور:
موتورهای گیرلس آسانسورها، بدون گیربکس (جعبه دنده) بوده و تغییر دور در ساختار داخلی خود موتور انجام می‌شود. ساختار این موتورها، سنکرون آهنربایی دائم است. در این موتورها، میله متصل به روتور به طور مستقیم به فلکه وصل می‌شود. چرخش روتور باعث حرکت فلکه می‌گردد. حرکت فلکه نیز حرکت چپ‌گرد یا راست‌گرد سیم بکسل را در پی دارد. به این ترتیب، موتورهای گیرلس علاوه بر کاهش مصرف انرژی، می‌توانند به سرعت دور خود را تغییر دهند. این موتورها با کاهش زمان حرکت بین دو توقف، گزینه مناسبی برای آسانسورهایی هستند که نیازمند سرعت بالا یا مواجهه با ترافیک سنگین می‌باشند. 
از رگولاتور تنظیم‌کننده در میدان استاتور این موتورها برای شتاب‌گیری آرام استفاده می‌شود. وجود مقاومت متغیر و کاهش تدریجی آن باعث افزایش فرکانس چرخش استاتور می‌گردد. این امر شتاب‌گیری آرام آسانسور را به حرکتی سریع تبدیل می‌کند. رسیدن به سرعت نهایی باعث ثابت ماندن فرکانس و دور موتور تا توقف کامل کابین می‌شود. 
همچنین در این سیستم از یک سری کلیدهای القایی مخصوص برای توقف کابین استفاده می‌شود. در این موتورها ترمزها تنها در زمان توقف کامل کابین فعال می‌شوند. با حذف گیربکس، اندازه این موتورها بسیار کوچک شده است، که امکان نصب آنها را در موتورخانه‌های با فضای محدود فراهم می‌کند. 

انواع موتور گیرلس بهران
انواع موتور گیربکس بهران

موتور های  مناسب برای آسانسورهای دارای موتورخانه    Machin Room
در این نوع آسانسور می توان از هر دو نوع موتور گیربکس و گیر لس آسانسور بنا به شرایط فنی ، مالی و برق ورودی پروژه استفاده کرد 

مهمترین الزامات موتورخانه آسانسور :

​​​​در مبحث 15 مقررات ملی ساختمان در مورد استانداردهای آسانسور نکات کاملی ارائه شده است. این نکات شامل موارد زیر می‌باشد:
هرچند که احتمال دارد بنا بر محدودیت‌هایی موتورخانه آسانسور در چاهک آسانسور یا در کناره‌های چاه آسانسور نصب شود اما بهترین مکان برای احداث موتورخانه در بالاترین نقطه از چاه آسانسور می‌باشد.
فضا و ابعاد موتورخانه آسانسور باید به گونه‌ای باشد که به راحتی بتوان تجهیزات و قطعات آسانسور که در موتورخانه جای دارند را در آن نصب کرد. همچنین این فضا باید امکان تردد ایمن تعمیرکاران و سرویس‌کاران را جهت تعمیر یا سرویس و نگهداری آسانسور فراهم سازد.
ابعاد موتورخانه باید طبق نقشه‌های از پیش تعیین شده‌ی آسانسور و طبق جدول پیوست شماره 2 در ساختمان اجرا شود.
در صورتی که موتورخانه آسانسور برای تعداد آسانسورهای بیش‌تر از 2 مورد طراحی شود ابعاد آن باید با جدول 15-2-2-5-3 که در صفحه 22 مبحث 15 مقررات ملی ساختمان قرار دارد، مطابقت داشته باشد.
درب بازشوی موتورخانه باید به سمت بیرون و حداقل 90 سانتی‌متر عرض و 2 متر ارتفاع داشته باشد. درب آسانسور موتورخانه باید دارای قفل مطمئن باشد و کلید آن تنها در اختیار افراد دارای صلاحیت باشد. این قفل باید از بیرون توسط کلید و از داخل بدون کلید باز و بسته شود.

ابعاد زیر در موتورخانه باید رعایت گردد:
الف) حداقل فضای باز در جلوی تابلوهای کنترل آسانسور ۷۰ سانتی متر باشد.
ب) حداقل فضای باز در اطراف تجهیزات ثابت (اطراف موتور بغیر از فلکه) ۵۰ سانتی متر باشد.
ج) حداقل فضای باز در اطراف تجهیزات در حال چرخش (فلکه موتور) ۶۰ سانتی متر باشد.
چ) حداقل ارتفاع موتورخانه از محل استقرار ماشین آلات ۱۸۰ سانتی متر با رواداری ۵ سانتی متر باشد.
ح) حداقل ارتفاع از روی قطعات در حال چرخش تا زیر سقف موتورخانه ۳۰ سانتی متر باشد.


جانمایی موتورخانه آسانسور
بهترین محل جانمایی موتورخانه بالای چاه آسانسور می باشد؛ به خصوص اگر سرعت آسانسور بیش از ۲/۵ متر بر ثانیه باشد موتورخانه باید بالای چاه آسانسور باشد.
هر چند که ممکن است به دلیل برخی محدودیت ها، موتورخانه در پایین یا کنار چاه آسانسور قرار گیرد.
فضای موتورخانه باید به اندازه ای باشد که امکان جای دادن تجهیزات، فضای مناسب جهت تردد ایمن افراد مجاز و تعمیرات احتمالی را داشته باشد ، بنابراین همیشه سطح موتورخانه را از سطح چاه بزرگتر در نظر می گیرند. در اکثر اوقات سطح موتورخانه ۱/۶ برابر سطح چاه می باشد.

تجهیزات و قطعات مهمی که در موتورخانه آسانسور قرار دارد :
سیستم نیروی محرکه آسانسور (انواع موتور آسانسور)
تابلو فرمان آسانسور
گاورنر یا سیستم کنترل سرعت آسانسور
شاسی موتور آسانسور
تجهیزات و دستگاه‌های تهویه هوای درون موتورخانه
حس‌گرهای تشخیص آتش و دود و سیستم اطفای حریق​​​​​​​​​​​​​​

دمای موتورخانه آسانسور:
موتورخانه باید دارای تهویه مناسب باشد و در مناطق گرم و دارای شرجی بالا برای پایین آوردن دما و رطوبت از کولر استفاده شود، ولی باید دقت نمود که باد کولر مستقیما به سمت موتور نباشد تا موتور گیربکس خنک شود، لازم به یادآوری است که دمای داخل موتورخانه حتما در زمان کارکرد آسانسور باید بین ۵ تا ۴۰ درجه سانتی گراد باشد.​​​​​​​​​​​​​​

سکوی موتورخانه:
اگر در موتورخانه ارتفاع کف موتورخانه تا کف دال بتنی محل قرار گیری موتور گیربکس بیشتر از ۵۰ سانتی متر باشد باید برای دسترسی به آن، نردبان قرار داد و اطراف این بلندی را با نرده پوشش داد.
در صورتی که نتوان از پله های معمول برای دسترسی به موتورخانه استفاده نمود. باید نردبان اختصاصی ایمن و غیر لغزنده دائمی برای دسترسی به موتورخانه در نظر گرفته شود.

روشنایی داخل موتورخانه آسانسور:
موتورخانه باید دارای روشنایی مناسب باشد. روشنایی داخل موتورخانه باید به میزان حداقل ۲۰۰ لوکس در کف تأمین گردد و باید حداقل یک پریز در موتورخانه نصب گردد. برای پرهیز از ایجاد گرد و غبار باید دیوارها، سقف و کف موتورخانه را رنگامیزی نمود.​​​​​​​